PEVSKO DRUŠTVO TABOR

"Treba je slišati glasbo življenja. Veliko ljudi sliši samo disonance." Theodor Fontane

ZGODOVINA - 20 let Mešanega pevskega zbora Tabor (1989 - 2009) ...

Pevsko društvo Tabor Zgodovina Zbori Zborovodja g. Karel Leskovec Pevci in pevke Publikacije, članki
Fotogalerija Zvočni in video posnetki Nastopi Aktualno Pomagajo nam Kontakt

PREGLED BOGATE 26-LETNE ZGODOVINE (1989-2015)

1 – 5 let 

Prvi zborovodja Jože Kink, takratni predsednik Lojze Rak

Naši začetki so bili po eni strani precej plašni, po drugi pa zelo pogumni. Pevke in pevci smo prišli iz različnih pevskih sestavov v kraju – dekliškega, moškega in cerkvenega zbora. Naš prvi repertoar je bil temu primerno raznovrsten – od lepih narodnih pesmi do Tomčeve maše.

Po nekaj nastopih v domačem kraju smo se opogumili in se začeli udeleževati občinskih oz. območnih revij odraslih pevskih zborov, na katerih smo še vedno prisotni vsako leto. Dosegli smo kar nekaj lepih rezultatov, med njimi tudi uvrstitev v prvo skupino in možnost udeležbe na medobmočni reviji Od Celja do Koroške (l. 2007), kjer smo bili »srebrni«.

Že 1990. leta smo prvič peli na poroki naše pevke in od takrat naprej še kar nekajkrat, tudi ob obredu 300 poročnih parov na Vranskem. Za porokami pa kaj kmalu pridejo »Pleničke je prala...«; podoknico smo zapeli kar nekaj mamicam in otročičkom, enemu korenjaku celo pod oknom celjske porodnišnice.

Leta 1991 je vodenje zbora prevzel Milan Kasesnik in ostal zborovodja celih 18 let - vse do leta 2009. Vseh teh 18 let predsednik zbora Ivan Topovšek.

Leta 1991 smo ustanovili še moški zbor, naslednje leto pa smo dobili prve »obleke« – metuljčke in rožice v rdeči barvi, ki je od takrat naš prepoznavni znak.

Prvič smo na večji prireditvi nastopali na Osini podoknici za našo pevko Cecilijo Gržina, sledile pa so še mnoge druge: Vesela jesen, Pozdravljen sosed, odkritje spominske plošče Francu Ksaverju Lukmanu. In ker se zgodovina ponavlja pravijo – na Osini podoknici smo peli tudi letos.

 

5 – 10 let 

V naši drugi »petletki« smo se še dodatno opogumili in odšli tja daleč - v tujino. Köln (Willich) je z avtobusom res presneto daleč, vendar pa nas je pogled na znamenito stolnico in razgled z enega njenih 157 metrov visokih zvonikov s 509 stopnicami poplačal za vse prestane napore. Naše drugo potovanje v tujino pa nas je vodilo v bližino Münchna. Oba zbora sta nam z veseljem vrnila obisk, njuni člani pa so se v naših krajih za dolgo pot domov dobro založili z našimi domačimi dobrotami (prevedeno: »šnops« je postal pravi prodajni hit!).

Začeli smo pripravljati božično-novoletne koncerte, ki so postali že tradicionalni.

Udejstvovanje v zboru je za nas v prvi vrsti zabava in sprostitev, vseeno pa če je le mogoče radi pomagamo. Od leta 1996 redno nastopamo v domovih za starejše občane na Polzeli, Vranskem in celo na Taboru v Ljubljani in razveseljujemo tamkajšnje oskrbovance. Nastopili smo tudi na nekaterih humanitarnih prireditvah po Savinjski dolini.

Organizirano petje v Taboru je leta 1996 dopolnilo svoje prvo stoletje; na slavnostni prireditvi smo od Občine Žalec v dar dobili klavir, ki nam še danes odlično služi. Radi pojemo doma pred našim občinstvom in po prelepi dolini zelenega zlata, z veseljem pa se odpravimo tudi v druge kraje po Sloveniji; med drugim smo v letih 1995 do 1999 peli v Ljubljani, Piranu, Šentjurju, Frankolovem in se udeležili 30. tabora slovenskih pevskih zborov v Stični.

No, pa smo prišli tudi v medije: med 6.500 pevci v Stični se nas na televiziji sicer ni prav dobro videlo, nas je pa zato prišla posnet VTV, na Radiu Ognjišče pa so o nas pripravili kar posebno oddajo.

 

10 – 15 let

Naše naslednje obdobje so zaznamovale štiri stvari: veliko število pevcev, sodelovanja z glasbenimi gosti, zamejski Slovenci in – krompir!

V letu 2001 smo podrli svoj rekord – zbor je sestavljalo kar 56 pevk in pevcev pri povprečni starosti 23 let. Vendar to nekaterim ni dosti pomagalo, saj so se ravno v tem času zboru pridružili pevci z imenom Abraham in od takrat jih je vedno več. Čudno. Ampak to so ljudje dobre volje – razveseljujejo nas z zelo dobrimi praznovanji!

Sodelovanje z zamejskimi Slovenci iz Boršta se je začelo že dolgo pred nastankom našega zbora in z veseljem se vsakih nekaj let srečamo na koncertih in prireditvah pri njih ali pri nas. Zopet smo se odpravili v Nemčijo – tokrat v Berlin k rojakom in Doriju, peli smo na koncertu v njegovi cerkvi in si ogledali mestne znamenitosti.

Božično-novoletni koncerti v sezoni 2000 – 2001 so bili nekaj posebnega. Združili smo moči z Godbo Liboje in Majdo Petan in našim poslušalcem pripravili tri nepozabne večere. Na odru v taborski dvorani verjetno še nikoli ni bilo toliko nastopajočih naenkrat. Manj številni, vendar nič manj udarni so bili koncerti z Ansamblom Robija Zupana leto kasneje.

In krompir? Takole gre himna na melodijo mojstra Sepeta: Sladko je vince / in hladen je pir / toda najboljši je / pražen krompir. Zapeli smo jo na dveh svetovnih festivalih praženega krompirja.

Na nastopih smo zopet spoznali nekaj novih krajev po Sloveniji: Rogaško Slatino, Laško, Liboje, Podsredo, Rogaško Slatino, kjer smo se prvič predstavili v (takrat) novih oblekah, in Zagorje.

Tradicionalna je postala še ena stvar: ne mine 1. maj, da se vsaj del zbora ne bi udeležil planinskega pohoda na Češeniško planino!

 

15 -20 let

Že kar nekaj let zapovrstjo je prvi nastop v sezoni na Čreti ob tradicionalni proslavi v počastitev obletnice prve frontalne bitke slovenskih partizanov z okupatorjem in takrat so »odrsko« krščeni naši novi pevci. Pravi krst pa sledi na intenzivnih vajah, pevskem vikendu, ki ga imamo vsako leto.

Tabor je v teh letih praznoval zavidljivih 110 let organiziranega petja, kjer smo skupaj z ostalimi delujočimi taborskimi zbori z veseljem nastopili.

Leta 2005 smo ponosno predstavili našo zgoščenko »Pa se sliš«, s katero se še vedno radi pohvalimo.

Kar malo smo se navadili, da se odpravimo gostovat kam v tujino, zato smo se v letu 2006 odpravili daleč na jug Hrvaške v Dubrovnik in Cavtat. Enega naših najbolj uspešnih koncertov smo izvedli v cerkvi Sv. Vlaha sredi starega Dubrovnika, posnetki so z navdušenimi turisti odpotovali po celem svetu, mi pa smo se kar topili ob ovacijah nabito polne cerkve. Leta 2006 smo doživeli še en uspeh in sicer smo na medobmočni reviji Od Celja do Koroške osvojili srebrno priznanje.

Navdušeni nad tem uspehom smo se odločili, da se enkrat poskusimo tudi v mednarodnem tekmovanju. Odpotovali smo v Olomouc na Češkem, kjer je potekalo že 35. tekmovanje zborov »Festa musicale« in se domov vrnili z zlato plaketo v svoji kategoriji. Druženje pevcev na festivalih je za zbore čudovita izkušnja, zato smo se lani odpravili še na Tirolsko v Italiji, tokrat na netekmovalen festival.

Potovanja niso poceni, zato so naši potrpežljivi sponzorji (še enkrat HVALA vsem) od nas večkrat dobili kakšno prošnjo, pravi duh sodelovanja pa je pokazala dramska sekcija Teloh, ki nam je podarila celoten izkupiček predstave »Odkritosrčna lažnivka«. Tudi na Občini Tabor so nam vedno pripravljeni prisluhniti.

Maja 2009 smo praznovali jubilejnih 20 let. Ob koncu sezone sta vodstvo prepustila drugim tako predsednik Ivan Topovšek, kot zborovodja Milan Kasesnik. Sedaj so moške zamenjale ženske in čakajo nas novi časi ;) Predsednikovo mesto je prevzela Damjana Lukman, Milana pa je nadomestila njegova mlada in perspektivna hči mag. Špela Kasesnik. Od leta 2012 je mesto predsednika zbora zaupano Magdi Semprimožnik, za katero smo prepričani, da bo zbor ponesla še daleč :)

20 - 25 let

V letu 2014 je zbor praznoval že 25 letnico delovanja in v zadnjih 5-ih letih smo dosegli marsikateri uspeh pod taktirko Špele Kasesnik. ž

Vsebina v pripravi. Hvala za razumevanje

26 , 27 let .....

V 27.letu delovanja MePZ Tabor je taktirko prevzel g. Karel Leskovec.

GREMO NAPREJ, NOVIM PEVSKIM DOGODIVŠČINAM NAPROTI.

 

Kontakti:

PEVSKO DRUŠTVO TABOR

Tabor 25, 3304 Tabor

Davčna št.: 56892438

TRR: 06000-0014578526

e-mail: pevsko.drustvo.tabor@gmail.com

spletna stran: www.PevskoDrustvoTabor.si

 

Zborovodja: Karel Leskovec

Korepeticije: Tilen Slakan in Simona Gačnik

Predsednik: Janez Černec

Podpredsednica: Magda Semprimožnik

Tajnica: Amanda Herodež

Blagajničarka: Polonca Vovk

Odbor za Tralala: Monika Vasle

Urednik spletnih strani: Nataša Žlaber